Hétvégén Chicago környékén jártunk, részben kártyaversenyen,
részben bevásárolni.
Van egy jó kis üzlet Chicago egyik külvárosában, ahol magyar
termékeket (is) árulnak. Az üzlet tulajdonosa egy magyar származású család. A
honlapjukon szereplő leírás szerint Bende Miklós 1935-ben nyitott egy kis
élelmiszerüzletet Budapesten, majd később Miskolcon. 1956-ban emigrált a családjával,
és nem sokkal ezután Chicago-ban megnyitotta első amerikai üzletét. Az otthonról
hozott technológiával készítik ma is saját húsüzemükben a kolbászt, szalámit,
füstölt húst, felvágottakat; és sok terméket importálnak nemcsak Magyarországról,
hanem több (kelet-)európai országból. Jelenleg két üzletük működik, illetve a
honlapjukon keresztül lehet rendelni tőlük (www.bende.com).
Jöjjön néhány kép az üzletből:
 |
Borszéki ásványvíz... |
 |
...és csíki sör |
 |
német sörök és Golden Pheasant, azaz Arany Fácán |
 |
Kapható a híres Marika Merlot is! :-) |
 |
Pecsétes pálinka - ezt nem vettünk, még van a hazaiból. |
 |
tokaji borok |
 |
konyakmeggyet vettünk ajándékba |
 |
A Gárdonyi Teaház termékei |
 |
Olyan jó volt magyar feliratokat olvasni a polcokon! |
 |
Ha töltött káposzta készítésére adnám a fejem, itt kaphatóak savanyúkáposzta-levelek. |
 |
Még a piros kockás minta is megvan! :-) |
 |
Nápolyi csak szlovák volt. |
 |
Gesztenyepüré meg csak konzerv. |
 |
medvecukor |
 |
és akkor jöjjön a húsospult: disznósajt, ... |
 |
... Zala felvágott, tavaszi felvágott, májasok, véreshurka,... |
 |
... füstölt szalonna, füstölt oldalas, vékonykolbász,... |
 |
... Csabai kolbász, Gyulai kolbász és téliszalámi. |
 |
Az eredmény |
Végül amit hazahoztunk: galuskaszaggató, egy-egy üveg furmint és szamorodni, vecsési savanyúkáposzta, savanyúuborka (ilyet egyébként másutt is lehet kapni pickles néven, de az ízesítése más, mint a hazainak), ételízesítő (nem eredeti vegeta, hanem egy Bendéék által készített keverék), pudingpor, Milka csoki (alig találunk valahol finom csokit), tarhonya, csigatészta, eperlevél, kolbász, szalámi, májasok, füstölt szalonna, friss kolbász, vékonykolbász, füstölt sonka és egy füstölt karaj, amit nálunk nem szokás készíteni, de kíváncsiságból megkóstoljuk.
Vicces volt, hogy mindkettőnknek feltűnt a fiatal pénztáros srác akcentusa. Gyuri meg is kérdezte, hogy hová valósi, és kiderült, hogy magyar. Udvarias volt, de nem túl beszédes, ezért csak néhány szót váltottunk arról, milyen jó, hogy magyar származású dolgozókat alkalmaznak az üzletben. (aztán megállapítottuk, hogy a mi akcentusunk is biztos ennyire feltűnő, azért kérdezik meg tőlünk lépten-nyomon, hogy honnan jöttünk)
 |
Nem olyan, mint a házi, de nagyon finom! :-) |
Meg kell mondjam, a kolbász nagyon hiányzott. Hiányzik még a Globus májkrém, meg az otthoni túró, de azt hiszem, ennyi. Minden másból van ugyanolyan vagy hasonló, vagy el tudjuk készíteni. Persze, azért vannak különbségek. A táblás csoki például nem olyan nagy divat, mint otthon, van viszont különböző ízesítésű csokiba mártott dió, mogyoró, mazsola, stb. ezerféle, meg ugye Nutella :-). Az itteni mogyorókrém (peanut butter) nekünk nem jött be. Gyümölcsből, zöldségekből óriási a választék, mostani kedvencünk a Honeycrisp alma. Krumpliból még nem találtam meg az igazit, de folytatom a keresést - legalább hatféle van a boltban, ahová járunk. Felvágottak, húsok is nagyon szépek kaphatók. Figyelem az akciókat, és a húsokat lefagyasztom. Sok termék kapható előkészítve: a húsok felkockázva, felszeletelve, vagy befűszerezve - ezek persze mindig drágábban. Sokféle sütemény alap-por is kapható, de még nem sütöttem, mivel nincs tepsink. A sokféle kenyér közül az olasz jellegű hasonlít legjobban a mi fehér kenyerünkre - és a piros-fehér-zöld csomagolás is megtévesztő :-). Kekszek, chipsek, sós rágcsálnivaló, üdítő és sör minden mennyiségben. Külön sorban találhatóak a "nemzeti" ételek, alapanyagok: mexikói, ázsiai, európai termékek. Nincs kávéfőzőnk, de rá kellett jönnöm, hogy kávé nélkül nem tudok élni - a Nescafét a mexikói sorban találtuk meg. A tejtermékekre sem panaszkodhatom, egyedül a hazai túróhoz hasonló termék nem kapható. Ami van, cottage cheese néven, az inkább egy darabos, híg krémsajtra hasonlít. Készítettem már vele túrós galuskát, végül is ehető volt. A túrógombócot viszont nem tudtam reprodukálni, pedig fél órát töltöttem el, mire megtaláltam a grízt a szupermarketben.
Igyekszem úgy főzni, hogy a hagyományos magyar ízek mellett kipróbáljunk új dolgokat is. Találtam egy nagyon jó honlapot (
http://thepioneerwoman.com/cooking/), egy oklahoma-i családanya gasztroblogja, ahol lépésről-lépésre leírja az ételek elkészítésének menetét. És persze olyan alapanyagokat használ, amiket könnyen meg tudok venni.
No megyek, vágok egy karika kolbászt...
A végszó nagyon jó! :)
VálaszTörlésAz ajánlott honlapot is megnéztem, szuper!
Megyek is főzni! :)
Ajánlott honlap.
VálaszTörléswww.HungarianDeli.com