Akik ismertek, tudjátok, hogy soha nem voltam különösebben
jó szakács. Sőt, az utóbbi időben elég ritkán főzőcskéztem, bár mindig
szerettem új recepteket kipróbálni. Nos, itt most számtalan lehetőségem van a
főzésre és az újdonságok kipróbálására is. Hagyományos magyar alapanyagok csak
korlátozottan állnak rendelkezésemre. Van ugyan pirospaprikánk, kolbászunk,
tarhonyánk és csigatésztánk is (a pálinkát ki ne hagyjam!), de például
majorannát még nem sikerült találnom, és petrezselyem sem kapható, csak
pasztinák, ami ugyan ránézésre kísértetiesen hasonlít a petrezselyemgyökérhez,
de az íze egész más. Akik éltek már huzamosabb ideig külföldön, tudhatják, hogy
a másik lehetetlen küldetés a túró. Leginkább a cottage cheese vagy a mexikói
queso fresco hasonlít rá, de sajnos elég kevéssé. Készítettem már „túrós”
palacsintát cottage cheese, és „túrós” csuszát queso fresco felhasználásával,
de sajnos az ételek eredeti ízvilága alig volt felismerhető. A palacsintasütés
egyébként is veszélyes tevékenység, első alkalommal igen rövid idő alatt
felfedeztem, hol található a füstjelző a lakásban, pedig még csak a harmadik
palacsintánál tartottam J
De azért nem szűkölködünk hagyományos magyar ételekben.
Rendszeresen kerül az asztalra csirkepaprikás, gulyásleves, marhapörkölt,
csikós tokány, és rakott krumpli. Készítettem már rántott csirkét,
krumplilevest, borsófőzeléket és fasírtot is. Ami hiányzik, és még nem volt
bátorságom nekiállni, azok a kelt tészták: lángos, kenyérlángos, kelt
sütemények. De ami késik, nem múlik! J
Igyekszem alkalmazkodni az itteni alapanyag-választékhoz, és
„amerikai” ételeket is főzni. Választék az van bőven. Nagyon jó minőségűek a
húsok, sajtok, tejtermékek. Rengeteg félkész vagy kész étel kapható, ezeket még
nem próbáltuk. De nagy a választék friss, konzerv és fagyasztott
zöldségekből-gyümölcsökből, jellemző, hogy almából és krumpliból legalább
ötféle kapható a legközelebbi, kicsinek számító üzletben. De ahogy van
három-négyféle liszt, úgy van tizenötféle sütemény alappor, amit csak össze
kell keverni tojással és olajjal, és máris süthető. A tésztába tehetünk apróra
vágott, pörkölt, és csokiba forgatott diót, mogyorót, vagy karamelldarabokat, a
süti tetejére pedig készen kapható krémet is kenhetünk. Ismerősünk szerint
ilyen az amerikai „házi” süti. J
Nagyon jónak találom a http://thepioneerwoman.com/cooking/
oldalon található recepteket: egyszerű, hétköznapi és olcsó alapanyagokból
igazán finom vacsorák készíthetők. Azt kell mondjam, majdcsak annyit tanultam a
főzésről az elmúlt három hónap alatt, mint azelőtt összesen.
Az a tapasztalatunk, hogy az itteniek számára teljesen természetes,
és anyagilag is megengedhető az étterembe járás. Az éttermeket/gyorséttermeket
három kategóriába tudnám sorolni. Vannak az igazi gyorséttermek, mint mondjuk a
McDonald’s és a Burger King, ami otthonról is ismerős,és ebből a fajtából van még legalább tízféle. Ilyen helyen 5-15 dollárból lakhat jól az ember hamburgerrel és fagyival. Aztán vannak az
igazi éttermek, fehér asztalterítővel, egyenruhás pincérrel, és magas árakkal
(ilyen helyen még nem jártunk). És a kettő között van egy nagyon változatos
réteg, amit talán vendéglőnek neveznék. Nagyrészt ezek is láncok, jellegzetes
arculattal és menüvel, de itt szépen le lehet ülni az asztalhoz, „rendes”
ételeket lehet rendelni a pincértől, és a borravalót is elvárják. Ilyen például
a TGIF, aminek Budapesten is van étterme, vagy az Applebee’s, Texas Corral és
még számtalan étteremlánc. Ezek a helyek hétvégén dugig tömve vannak, szombat
este nem meglepő, hogy várni kell, amíg lesz szabad asztal, de hétköznap is van
forgalom. Ezekben a vendéglőkben egy leves, főétel, saláta és desszert kb. 15-30
dollárból jön ki. Ez az ár itt teljesen elfogadható, ismerőseink hetente
egyszer-kétszer biztos, hogy nem otthon vacsoráznak.
No de amiért nekifogtam ennek a bejegyzésnek: Gyuri egyik
kolléganőjének a férje rendszeresen vadászik, és kaptunk tőlünk szarvashúst, ráadásul vesepecsenyét! Nem sokat, kb. egy kilót, úgyhogy a szarvaspörköltet hamar kizártam J Végül egy sült húsos
receptet választottam, és az étel annyira jól sikerült, hogy úgy gondoltam,
megosztom veletek. Ha valakinek olyan szerencséje van, hogy szarvashúshoz tud
jutni, feltétlenül próbálja ki!
Hozzávalók kb. egy kiló húshoz:
½ - 1 teáskanál őrölt bors
½- 1 teáskanál só
3 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál vaj
15 dkg gomba (lehetőleg többféle)
1 evőkanál liszt
vörösbor
víz
A húst megmossuk, 1 cm szélességben felszeljük, és
féltenyérnyi darabokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és félretesszük. A hagymát
megpucoljuk és fél cm széles karikára vágjuk. A gombát megmossuk, felszeljük
(nem túl apróra).
Egy serpenyőben felolvasztunk egy evőkanál vajat, rádobjuk a
hagymát, és közepes lángon, időnként megkeverve pároljuk. Ha már kezd barnulni,
belenyomjuk a fokhagymát, összeforgatjuk és még három percig pároljuk. Ekkor
hozzáadjuk a felszeletelt gombát, és fedő alatt 10 percig pároljuk. Ezután
kiszedjük a zöldségeket a serpenyőből, felolvasztjuk a maradék vajat, és
beletesszük a hússzeleteket. A lángot vegyük nagyobbra. A hús csak egy rétegben
kerüljön a serpenyőbe, ha nem fér, akkor inkább több részletben süssük ki. A
hússzeletek mindkét oldalát barnára pirítjuk, oldalanként kb. 3-3 perc alatt. Ha
kevésnek találjuk a zsiradékot, még tehetünk hozzá egy evőkanál vajat, mielőtt
a második adag a serpenyőbe kerül. Ha a hús kész, kiszedjük, melegen tartjuk, a
serpenyőbe pedig visszatesszük a zöldségeket és átforrósítjuk. Innentől két
lehetőségünk van: egy kevés, kb. fél deci vörösbort öntünk a zöldségek alá,
kicsit rotyogtatjuk és kész is, vagy pedig mártást készítünk. A mártáshoz a
zöldségeket meghintjük egy evőkanál liszttel, összekeverjük, és egész kicsit
pirítjuk, ezután fokozatosan felöntjük vörösborral és vízzel, felforraljuk, közben
simára keverjük. Ha túl sűrű, még adjunk hozzá folyadékot. Kóstoljuk meg, és ha
szükséges, sózzuk, borsozzuk.
A sült húsra szedjük a zöldségeket/mártást, és köretnek főtt
burgonyát, burgonyapürét, friss kenyeret vagy bármi mást adunk hozzá, amihez
kedvünk van J
A mi vacsoránk isteni finom lett, és mire eszembe jutott,
hogy lefotózzam, már el is fogyott.
A recept eredetileg innen van: http://www.food.com/recipe/venison-tenderloin-199363
Húúú, ez jól hangzott. Azt hiszem a NatGeo-n vagy Discovery-n van egy sorozat, jelesül a Fald fel Amerikát! Abból is merítkezhettek és persze képeket is kérünk szépen.
VálaszTörlés